Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нашата програма за ЮЖНА ИСПАНИЯ

Ден първи: Полет София- Валенсия 06,05- 08,25. . Разглеждане на Валенсия: паркираме някъде близо до централния пазар. Закусваме и посещаваме пазара. Посещение на Копринената борса Лонха- обект от културното наследство на ЮНЕСКО. /работи от 10 часа всеки ден, не е необходима предварителна резервация/ . Посещение на катедралата Санта Мария, в която се твърди, че се намира Светият Граал. Ако има време- качване на покрива на Базиликата на девата. Отиване пеша до парка на река Турия, кратка разходка из него, преминаване през портата Сирано и връщане до колата. Обяд. С колата отиваме до Града на изкуствата и науката и го разглеждаме отвън. Отпътуване за Аликанте. Пътят по магистралата е 1,55 ч., но ние избираме пътя покрай езерото Албуферас /на 12 км от Валенсия/, след което излизаме на магистралата и отново се отклоняваме до градчето Калп на Коста бланка. Нощувка в Аликанте.

Ден втори: Разглеждане на Аликанте. Пристанището, катедралата Св. Николай, Замъкът Санта Барбара /няма входна такса, а за асансьора, който спестява доста усилия, се плаща дребна такса – 2,70 евро към момента на нашето пътуване/. Разходка из града. В ранния следобед- отпътуване до Гранада. Пътьом минаваме през Елче с много малко отклонение, за да се разгледа палмовата горичка- обект на Юнеско и центъра с двореца. Пътят без почивките е около 4 часа. Трябва да пристигнем в Гранада най- късно до 18 часа. Разлгеждане на част от забележителностите на Гранада: кварталите Албисин и Сакрамонте с възможност за посещение на цигански фламенко- бар. /това за съжаление не успяхме да направим, поради проблеми с паркирането и движението в центъра на града- вж пътеписа/ Вечеря и нощувка в Гранада.

Ден трети: Сутринта- разглеждане на двореца Алхамбра.

Забележка: Предварителната покупка на билети за Алхамбра е задължителна, тъй като в противен случай за двореца на Насридите или както го наричат „същинската Алхамбра“ може да се наложи чакане на километрична опашка с неясен изход. Часовете, записани на билетите са именно за този дворец, а не за централния вход.

След излизането си от двореца разглеждаме катедралата в Гранада, обядваме и отпътуваме за Малага. /1,30 ч. по магистралата/ Разглеждане на част от забележителностите или просто разходка из града. Нощувка.

Ден четвърти: Разглеждане на крепостта Гибралфаро и гледки от високо. Възможно е да се посети двореца Алкасаба. /Забележка: не го посещаваме, поради краткото време, което имаме, а и защото той далеч не е така пищен като Алхамбра, който сме посетили предишния ден./

Отпътуване за Марбея като преди това се отклоняваме към Михас. /Забележка: Посещението на Михас, малко село в планината с бели къщи и магарешки таксита, се оказва най- хубавото нещо през този ден./ Пътят от Малага до Марбея с отклонението е около 1 час. Разглеждане на Марбея, без да посещаваме забележителности и правим кратък плаж. /Забележка: Времето се оказва недостатъчно за разглеждане и плаж и по искане на групата и за мое разочарование, се ограничаваме с плажа, което според мен е грешка/. Нощувка около Марбея.

Ден пети

Отпътуване за Севиля през Ронда и Аркос де ла Фронтера- 230 км, които се преминават за около 4 часа, тъй като пътят е лош. Пътьом разглеждане на Ронда и останалите селища. Пристигане в Севиля следобед. Преди 18,30 разглеждане на музея на фламенкото /имаме закупени билети/, а в 19 часа- фламенко шоу.

Ден шести

6. 05.05. Разглеждане на най- важните забележителности в Севиля: дворецът Алкасар, който по своята красота почти не отстъпва на Алхамбра и Катедралата, в която се намира гробът на Христофор Колумб и  невероятният олтар, произведение на фламандското изкуство, съдържащо 2,4 тона злато от Мексико и Перу

Отпътуване за Кордоба. Пътят е около 1,40 часа. Разглеждане на Кордоба- Мескита, единствената запазена джамия от арабския период в Испания, римския мост над река Гуадалкивир и  Торе де ла Калаора- арабска крепост. За съжаление нашето време в Кордоба беше твърде малко и не успяхме да разгледаме Мескита отвътре, което отчитам като слабост в програмата. Нощувка в курортното селище Ел карпио на около 20 км от Кордоба

Ден седми

Разглеждане на градчетата Баеса и Убеда, които не бяха включени в първоначалната ни програма, но по време на пътуването видяхме, че представляват част от световното културно наследство на ЙОНЕСКО. Пристигане в Толедо следобед. Обиколка на града.

Ден осми

Още от Толедо- Алказар отвън и Катедралата, в която интерес представлява главният олтар, както и скулптурната група Трансперанте. Най- ценното нещо тук е съкровищницата, но по време на нашето посещение се оказва в реставрация.

Следобед посещаваме кралският дворец в градчето Аранхуес се намира на кратко отклонение по пътя между Толедо и Мадрид. Според мен отклонението си струва да бъде направено. Дворецът и сега е резиденция на испанското кралско семейство, пищен е и съдържа произведения на изкуството, които си струва да бъдат видени.

Преминаваме по магистралата около Мадрид и изобщо не влизаме в града, защото решаваме, че той трябва да бъде обект на отделна самостоятелна програма.

Ако искате да прочетете подробностите от нашето пътешествие, ето линк към пътеписа:

ЮЖНА ИСПАНИЯ- земя на слънце, вино и фламенко

Коментирай