Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

СКАНДИНАВИЯ- нашата програма и полезна информация

Ден първи: Пристигане в Копенхаген следобед. Настаняване и първа разходка около емблематичните места на града: Църквата на Спасителя, кварталът на хипитата Християния, двореца Кристианборг, сградата на Копенхагенската борса, присанището Нюхавн. За любителите на адреналинови преживявания може да се посети парка Триволи /работи до 23 часа/- всяка атракция е по 25 д. крони, което е около 3,30 евро, но сред нас тази вечер няма ентусиасти за подобни преживявания

Ден втори: Сутринта- разходка с корабче, което се хваща от пристанището Нюхавн. /има различни цени, но около 10 евро е приемливо/. Посещение на църквата Фредерикскирке. Възможно е изкачване на купола. Таксата и около 6 евро, но внимание: единственият тур за изкачване до купола започва в 13 часа /за съжаление това е убегнало от предварителните ми проучвания и ние пристигаме с малко закъснение/ В непосредствена близост се намира руската църква със златни кубета, която е красива и може да се посети. /За тези, които обичат да се качват по куполи на църкви мога да кажа, че на Църквата на Спасителя също има възможност да се покатериш до върха, но това става по открита стълба и не е подходящо за хора със страх от височини./ Посещение на двореца Розенборг. От трите двореца в Копенхаген избираме този, защото според предварителната ни информация е най- аткрактивен. Това си личи и по най- големите опашки. /Има и комбиран билет за него и за двореца Амалиенборг на цена около 20 евро, но ние нямаме достатъчно време и за двата/. В Розенборг градините могат да се разгледат безплатно, но си струва да се влезе вътре, където освен кралски интериори може да се разгледа и кралската съкровищница с уникални експонати. Продължаваме разходката си към скулптурата на Малката Русалка, изваяна през 1913 г. от Едвард Ериксон и станала символ на града. На същият остров под формата на звезда се намира и още едно емблематично място- фонтана Гефион, който води пред русалката в личната ми класация за красиво място. Самият остров е приятно място за разходка с много зеленина. На връщане към центъра преминаваме около двореца Амалиенборг и наблюдаваме смяната на караула. Нощувка.

Изводи и препоръки за Копенхаген: Ако посетите Копенхаген е препоръчително да си закупите Copenhagen pass card, но ние така и не открихме мястото, където се продават. Ако и вие не успеете поне задължително си купете карта за градския транспорт, защото, въпреки че пешеходните разходки са приятни, разстоянията са твърде големи и това ще ви позволи да посетите повече обекти.

Смятам, че един ден и половина е твърде малко, за да усетиш наистина атмосферата на този прекрасен и романтичен град. Посещението му може да се съчетае и с посещение на съседния шведски град Малмьо, до който се достига по мост.

на Копенхаген е посветена първата част на пътеписа. Ето линк към нея:

СКАНДИНАВИЯ част І КОПЕНХАГЕН

Ден трети: Сутринта- отпътуване за Осло със самолет, което спестява време, защото полетът продължава по- малко от час, след което може да се хване влак от летището до Централната гара. Настаняване. Разходка за разглеждане на Осло: сградите на Националната галерия и Националният театър, Парламента, Централната гара и Катедралата и накрая разходка в парка, където се намира кралския дворец. Нощувка.

Ден четвърти: Започваме с посещение на Музея на Нобел, който е извън предварителната ни програма, но там се продават карти Oslo pass. В непосредствена близост до музея се намира пристанището, откъдето тръгват корабчетата за полуострова на музеите Бигдой, където има четири музея, които си струва да бъдат посетени: Музей на норвежкото село, Музей на викингските кораби, Музеят Кон-Тики и музеят Фрам- на името на кораба, с който Фритьоф Нансен покорява Северния полюс. След завръщането си от полуострова посещаваме парка Вигеланд със статуи- изображения на голи човешки тела. В парка има и музей, разказващ историята на създаването му. Накрая на деня- разходка по наклонената фасада на Операта на Осло и гледка към Осло фиорд.

Ден пети: Рано сутринта взимаме колата под наем и се отправяме към норвежките фиорди. Пътят е дълъг, но много живописен и човек трябва да си предвиди достатъчно време за фотоспирки. Последната част от маршрута е по т.нар. „Trolstigen”, което трябва да се превежда като „Пътят на троловете“, серия от остри завои под формата на серпантина, по който не можеш да се движиш бързо. На нас целият път до Гейрангер /Geiranger/ със спирките за снимки, без да спираме за обяд, ни отне около 8 часа. Разходка по фиорда Гейрангер с предварително закупени билети. От двете страни на фиорда се стичат множество водопади, най- известният от които е „Седемте сестри“, висок 300 метра. /Направете го! Наистина си струва! Цената е около 25 евро. Не си я спестявайте/. След круиза, за който имаме билет за 17 часа и настаняването си в мястото за нощувка, се връщаме обратно по пътя на троловете, за да снимаме фиорда отгоре на по- мека вечерна светлина, въпреки че по това време на годината в 21 часа вечерта слънцето е още високо и свети точно насреща. След това се отправяме към друга панорамна площадка с падаща надолу вода и едва след 22 часа се прибираме за вечеря и нощувка.

Ден шести: Отпътуване към Лоен- 32 км и разходка из Националния парк. Може да се използва Sky lift, модерно съоръжение, което се изкачва на височина 1000 метра само за 5 минути. Любителите на адреналиновите преживявания могат да изберат Via Ferata Loen с водач и екипировка под наем. На горната станция на лифта има панорамна площадка със зашеметяваща гледка към фиорди и езера, а оттам нагоре може да се избере някой от маркираните пешеходни маршрути. Тъй като ходенето е по планински пътеки и морени е добре човек да е облечен и обут подходящо. Това е място, където човек може да погази в снежни преспи през юли и да се наслади на природата на норвежките планини. В Лоен можете също да се изкъпете в планинско езеро и ако се отиде по време на белите нощи, да се наслаждавате цяла нощ на фантастични гледки.

На първата част от пътуването ни в Норвегия е посветен пътеписа:

СКАНДИНАВИЯ ЧАСТ ІІ НОРВЕГИЯ-1

Ден шести: Отпътуване за Flåm /Флом /около 3,30- 4 часа/ Круиз по Нерьофиорд: това е атракцията, която предлагат всички туроператори, организиращи екскурзии до Норвегия. Ако това е единственият шанс да видите норвежките фиорди отблизо, в никакъв случай не го пропускайте. Не бива да се пропуска обаче и пътуването с железница до Мирдал. Цената за двупосочен билет е около 100 лева, което звучи твърде стресиращо за пътуване с влак, но истината е че няма друг начин да се видят невероятните гледки, които предлага пътуването. Ако човек нощува някъде около Флом, е добре да се избере по- късен час за пътуването, когато повечето туристи са си тръгнали. Последният влак е в 18,40 и за него могат да се купят билети и на място, но препоръчително е все пак за сигурност да се купят предварително от официалния сайт.

Ден седми: Пътуване до Берген, наричан „врата към фиордите“. Пътят е около 170 км. и по принцип би следвало да се измине за 2,30 часа, но е добре да се предвиди поне 1 час за спирки за снимки, защото местата, където човек иска да спре и да снима са многобройни. В Берген- посещение на квартал Бриген с цветни къщи, символ на града и изкачване с планинско влакче високо над града, на хълма Фльоен. Любителите на катедрали не бива да пропускат катедралата на Берген, намираща се на друг хълм, до която се достига пеша по стълби. Нощувка. На следващия ден сутринта- полет до Стокхолм.

Препоръки за Норвегия:

1. Стандартът на страната е доста висок за нашите представи, но ако човек не е притенциозен към местата за нощувка и не се храни по ресторанти може да спести доста пари, които да използва за посещение на забележителности, круизи и планински влакове.

2. В супермаркетите се продава само бира и то до 20 часа през делничните дни и до 18 часа в събота, а в неделя изобщо не се продава. Ако искате да пиете твърд алкохол най- добре е да си вземете някоя бутилка в куфара или да се снабдите с такъв от безмитните зони по летищата, тъй като в страната той се продава само в специализирани магазини, каквито няма в по- малките населени места.

3. Чувала съм, че най- добрият начин да видиш норвежките фиорди е с круизен кораб, но варианта с кола под наем и кратки круизи с туристически корабчета по фиордите също има своите предимства и със сигурност излиза по- евтино. Ако искате да планирате програмата си по часове и да сте сигурни, че ще я изпълните, е най- добре предварително да си закупите билети за круизите от някой от сайтовете на компаниите, които можете да намерите в мрежата. Когато наемате кола непременно трябва да проверите има ли опция да се вземе от един град и да се остави в друг, което обикновено е свързано с допълнителна такса, но спестява време.

Ето и втората част от пътеписа за Норвегия:

СКАНДИНАВИЯ ЧАСТ ІІІ НОРВЕГИЯ-2

Ден осми, девети и десети: Стокхолм. Избрали сме място за нощувка във Vasastan- квартал, който не е съвсем близо до стария град Гамла стан, но може да се стигне пеша, ако човек не щади крачките си, а е спокоен и не толкова скъп. На летището купуваме Stockholm pass card, която дава право на безплатно посещение на доста музеи, а освен това включва разходки с лодки и туристически корабчета, но не може да се ползва пълноценно за пътуване из града, защото включва само автобусите „Hop on, hop off”, които имат ограничени маршрути, така че е добре, освен нея, да се закупи и карта за градския транспорт.

Забележителности в Стокхолм, които си струва да бъдат посетени:

Nordiska muzeet /Нордическия музей/, чиято експозиция дава възможност да се запознаеш с историята и културата на шведите. На входа на музея е написано, че когато го разгледаш, ще разбереш шведите.

Vasa е музеят, в който може да се види най- добре запазеният в света кораб от 17-ти век

– Музеят на открито Скансен, показващ къщи, занаяти и обичаи, подобно на нашия Етър край Габрово, в територията на който има и зоологическа градина с характерни за региона животни

Sky view– атракция, даваща възможност да се погледне града отвисоко като се качиш с кръгла капсула по купола на модерното съоръжение Арена Globen /намира се доста далеч от центъра на града и трябва да се ползва метро/

– Разходка с туристическо корабче. Тази, която ние избираме се нарича „Под мостовете на Стокхолм“ и продължава цели 2,30 часа

– Кралският дворец с впечатляващи дворцови интериори и съкровищница

– Музеят на дъждовните гори, където можеш да се почувстваш в истинска тропическа джунгла, както и да се озовеш в тропическо море, докато се намираш в една от най- северните европейски столици

– Увеселителния парк „Грона Лунд“

– Музеят на АBBA за любителите на музиката от 70-те /билетът не е включен в Stockholm pass

– „Къщта на пеперудите и океана“, където пеперудите летят около туристите

Ето и линк към последната част на пътеписа, посветена на Стокхолм:

СТОКХОЛМ

Коментирай