Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ТАЙЛАНД НАДЛЪЖ ЗА 11 ДНИ

ИДЕИ ЗА ПО- ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ И

СЪВЕТИ ЗА БЪДЕЩИ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

1. ПОДГОТОВКА:

    Купете си самолетни билети колкото може по- рано. За нас 6 месеца бяха достатъчни, но трябва да се има предвид, че желаещите тогава бяха малко, поради все още съществуващите КОВИД ограничения, и поради това, цените бяха доста приемливи. Ако можете да намерите достатъчно евтини билети с кацане в Банкок на отиване и от Пукет навръщане, това би било добър вариант, защото ще си спестите един ден и един вътрешен полет. Когато планирахме нашето пътешествие, този вариант беше в пъти по- скъп. Затова избрахме двупосочен билет до остров Пукет на цена 1000 лева в двете посоки с най- евтиния превозвач в момента- Турските авиолинии. За мое голямо учудване цената на самолетен билет София- Пукет и обратно с прекачване в Истанбул се оказа по- ниска от тази директно от Истанбул до Пукет. Поради евтината комбинация за билети, а и поради ограничени отпуски, нашето пътуване беше с продължителност 14 дни, но реално с 11 нощувки в Тайланд, което предполага едно високо темпо и много ранни ставания. Ако имате време и възможност, предвидете си поне 14 нощувки в Тайланд, а ако можете и повече. Конкретните ми препоръки ще прочетете по- надолу, в ПОГРАМАТА.

    Направете си програма по дни и резервирайте вътрешни полети. За програмата ще се радвам ако ви помогнат моите бележки, които ще прочетете по- надолу. Ако искате да видите фестивала Лой Кратонг, което горещо ви препоръчвам, направете екскурзията си през ноември. Фестивалът се провежда по време на пълнолунието и всяка година е на различни дати. Ако не сте лунатик или астроном и не следите пълнолунията, можете да питате Google, кои са точните дати за съответната година. Ноември е първият месец на сухия сезон, но вероятността за валежи все още е значителна, особено на остров Пукет, така че го оставете накрая в програмата си, колкото може по- късно. И без това е най- добре да завършите с почивка на море.

    По отношение на хотелите моите препоръки са следните: В Банкок и Чианг Май местоположението на хотелите е много важно. Нашият хотел в Банкок, Evergreen Place Siam, беше близо до големия търговски център Сиам Парагон, изключително комуникативно място и доста цивилизовано. Самият хотел, може и да не е най- луксозния, отвън даже изглеждащ неугледно, но отвътре доста приличен и с добро съотношение между качество и цена. В Чианг Май избрах хотел Amora Thapae Hotel Chiang Mai в центъра на града, на улицата, където се провежда фестивала Лой Кратонг. Това е хотелът, в който нощувахме и при първото си посещение в Чианг Май. Четиризвезден и достатъчно комфортен, а местоположението му е такова, че през цялото време си в центъра на събитията. Е, не можеш да си отвориш прозореца, защото е шумно, но и без това не ти се иска, защото е твърде горещо. В Тайланд по принцип се спи на затворен прозорец и включен климатик. Не е най- приятното нещо, но това е положението! За пристигането ни от София в Пукет и деня на аклиматизация избрах хотела според съотношението между качество и цена, без да се интересувам от местоположението и отчитам това като грешка. За последните ни дни на остров Пукет избрах хотел Seabed Grand Hotel Phuket. Намира се Патонг, тайландският еквивалент на Слънчев бряг, но далеч от нощния живот и достатъчно близо, за да имаш всичко необходимо наоколо- магазини, ресторанти и масажни студия. Хотелът не е нов и модерен, но достатъчно луксозен, на първа линия, построен на голяма площ, с вкус и размах, градината и басейните- разкошни, стаите- просторни, закуската- обилна и разнообразна. И всичко това за около 70 лева на човек на вечер. Когато направих ревизия на резервациите си за цялото пътуване, се оказа, че средната ни цена за нощувка през тази екскурзия е 50 лева на вечер. Тъй като правих резервациите доста рано, всички бяха с безплатно анулиране. Първоначално използвах Booking.com, както правя обикновено. Впоследствие, заради изискванията на тайландските власти, резервирах чрез Agoda.com, което се оказа нелоша резервационна система, която едва сега открих и въпреки, че в Booking съм клиент на ниво Genius3, а в Agoda- абсолютно начинаеш, цените не се оказаха твърде различни.

    Тайландската виза: В България няма посолство на Кралство Тайланд. Най- близкото посолство е в Букурещ, но у нас има Почетно консулство, чрез което се подават документите за виза. Придвижването им до Букурещ и обратно изисква малко повече време. При нас се получи за около седмица, но препоръките се, да подадете документите поне 3-4 седмици преди пътуването. Визите важат 90 дни от датата на издаването им. За необходимите документи не се доверявайте изцяло на сайта на консулството, защото не винаги информацията е актуална. Обадете се по телефона и попитайте. Така със сигурност няма да се блъскате и в крайна сметка да извадите някой излишен документ, а да пропуснете някой важен.

    Логистика и екскурзии: Когато пътуваме сами в Европа винаги използваме коли под наем, но според информацията, която получаваме от Интернет, в Тайланд шофирането не само е трудно, заради обратното движение, но и изключително опасно. Страната се нарежда на второ място в света по броя на автопроизшествията, което категорично променя първоначалното ни намерение да търсим коли под наем. По време на пътуването си се убедихме многократно, че не сме сгрешили в това решение. Като човек, който не обича да рискува, реших да запазя предварително поне първия трансфер. В нашия случай това не се оказва добро решение, поради грешка, която бях направила в резервацията, но и като цяло не е необходимо. Пак от съображения за сигурност, запазих предварително екскурзии за местата, които задължително трябва да посетим, като използвах Tripadvaisor и направих повечето си резервации чрез европейски туроператор Viator, който вероятно е свързан по някакъв начин с Tripadvaisor, защото излиза на първите места. По време на пътуването това ми създаде доста притеснения, защото този оператор работи с други, местни фирми, всеки път с различни, телефоните за връзка са европейски, и един разговор би струвал, колкото самата екскурзия, и когато имаш въпроси, не знаеш на кого да ги зададеш и се чувстваш малко като „Бог високо, цар далеко“. Все пак, в подкрепа на туроператора трябва да кажа крайна сметка успяхме да осъществим всички екскурзии, повечето бяха добри и ни върнаха парите от една отменена от нас резервация, така че приключихме без финансови загуби, но притесненията по време на екскурзия не са желани, а ако бяхме правили резервациите на място, щяхме да си ги спестим. Препоръчвам да се ползват местни фирми и резервациите да се правят на място, като преди пътуването да се направи проучване на фирмите и цените, без да се правят резервации.

ПРОГРАМАТА И СЪВЕТИ ОТ НАШИЯ ОПИТ СЛЕД ПЪТУВАНЕТО:

    ПРИСТИГАНЕ И ДЕН ЗА АКЛИМАТИЗАЦИЯ: На всяко летище в Тайланд можете да намерите гишета на местните телефонни оператори, откъдето да си купите карти, според броя на дните на вашето пътешествие. За 15 дни цената е около 35 български лева с неограничен интернет и неограничени разговори с други телефони към същия оператор. Това ти дава много възможности и ти спестява много главоболия, в което лично успяхме да се убедим още в първия ден на нашето пътешествие. На летището си купете тайландски бати, само толкова, колкото да се чувствате спокойни до следващия ден, а на следващия ден на спокойствие обиколете обменните бюра и си купете останалите, колкото считате за необходими. Според мен 50 евро на човек за един ден, ако имате предплатена нощувка и закуска, са напълно достатъчни. В Тайланд вървят и еврото, и долара, но ако носите долари, те трябва да бъдат от по- нова емисия, със защитна лента и да имате предвид, че по- едрите купюри се обменят на по- добър курс. Във времето на нашето пътуване 1 евро се обменяше за 36-37 бати. За улеснение решихме да ги смятаме към лева по 20, което макар и с доста голямо приближение, ни даде възможност да се ориентираме по- лесно в цените. Колко пари да обмените, за това нямам рецепта. Моята лична логика винаги е: по- добре да си купиш допълнително, ако не ти достигнат, отколкото да правиш обратна обмяна на летището навръщане.

    Ако кацнете в Пукет, предвидете си един ден за аклиматизация. Имайте предвид, че е горещо и влажно, а часовата разлика е 5 часа, така че не се впускайте веднага в приключения. Няма нужда да правите програма за този ден. Направете си спокойна вечеря, не пропускайте да пиете коктейл Май Тай, направете си първи масаж, наспете се добре, станете късно, закусете, разходете се, обменете си валута и можете още същия следобед да излетите за Банкок.

Две нощувки не са необходими. За този ден изберете хотел близо до летището, в северната част на острова, ако искате да спестите пари за трансфер, в сърцето на Phuket Taun, ако искате да се потопите изцяло в местната атмосфера, а ако държите още в този ден да видите морето, изберете хотел на брега. Всички варианти са добри! Нашият хотел не беше с твърде добро местоположение и затова не го препоръчвам, но благодарение на нашия приятел Райко Матеев, се разходихме из острова с неговата лична кола и видяхме завършената вече статуя Big Budda, която при посещението ни преди 10 години беше в строеж. Освен с грандиозната по размер статуя, мястото е впечатляващо и с великолепни гледки отвисоко.

БАНКОК:

    В Банкок ви трябват минимум три дни. Най- добре е да бъдат три пълни дни. Задължителните обекти, които трябва да видите са:

1. Кралският дворец и храмът на изумрудения Буда /Wat Pra Keo/. Това е най- важният туристически обект в Банкок, а и в цял Тайланд. Първоначално се опитах да купя билети директно, без да ползвам туристическа фирма, но не успях. Вероятно не е и възможно, защото не видях самостоятелни туристи, а и имам спомен от първия път, че не може да се влиза без водач, който изповядва будистка религия. Решението да изберем индивидуален тур с гид на английски, се оказа абсолютно правилно. Фирмата, на която ние се доверихме е Klook, а екскурзоводката със сложно тайландско име, наричаща себе си Джуди, е прекрасен водач за любознателни туристи, които искат да научат максималното и не се срамуват да задават въпроси. Важно е да се знае, че за да ви пуснат в обекта трябва да бъдете с дълги панталони или пола и покрити рамене. Ако сте пропуснали нещо в дрескода, наблизо има услужливи търговци, които да ви продадат дълъг панталон в тайландски стил само за 100 бати или друго, каквото ви трябва. В храма на Изумрудения Буда е забранено снимането, но със съвременната техника стават доста добри снимки отвън. Дворецът е действащ и се разглежда само отвън, но и това е достатъчно впечатляващо.

2. Храмът на Полегналия Буда /Wat Pho/ e изключително характерен с това, че в него е разположена 45 метрова статуя на Буда в позата му, преди да се пренесе в Нирвана. Статуята е позлатена, а с огромните си размери, изключително внушителна и респектираща дори и за небудистите.

Намира се съвсем близо до Кралския дворец, така че е удачно двата храма да се посетят в един и същи ден. В същия ден може да се посети и:

3. Храмът на Зората /Wat Arun/, който е също наблизо, но от другата страна на реката. Най- лесно е да се стигне дотам с речните шатъли, които плават редовно от единия до другия бряг и цената е символична. Този храм се различава от всички останали в Банкок, облицован с цветни керамични плочки в китайски стил, защото е издигнат в чест на Таксин, полукитаец, царувал преди възкачването на власт на настоящата династия, който, след опожаряването на Аюттая, преместил столицата на западния бряг на река Чао Прая.

4. Храмът на Златния Буда /Wat Traimit/. Статуята на Буда, която може да се види в храма е открита случайно, когато при ремонт, една гипсова статуя паднала и се оказало, че под гипсовата обвивка се крие 2,5 тона чисто злато. Намира се в Китайския квартал, на пешеходно разстояние от търговския център River Citi, едно от двете места откъдето тръгват круизните кораби за туристи.

5. Храмът на Златната планина- Golden Mount Temple (Wat Saket). Този път нямахме време за този храм, но ако имате още един ден в Банкок, непременно го посетете, защото, освен, че е много красив, разкрива великолепна към града. За него можете да прочетете в пътеписа ми: „Различният Бангкок четири години по- късно“ Можете да го съчетаете с музея на Джим Томпсън като използвате каналния транспорт между двата обекта. Така ще видите и не толкова красивата страна на Банкок

за повече информация прочетете:

https://patepisi-marta.com/otnovo-v-bangkok-chetiri-godini-po-kasno/

6. Круиз по Чао Прая: препоръчвам нощен круиз, защото нощем реката е много по- красива, а преживяването- истински романтично. Не е без значение, какъв кораб и какви места ще изберете. Не бъдете прекалено пестеливи. Ако сте склонни да се разделите с около 50 евро, ще си подарите страхотно преживяване. Ние плавахме първият път с Grand Perl, а вторият- с неговия по- млад брат Wonderful Perl. И двата кораба предлагат освен незабравими гледки, богата вечеря и приятна програма. Изберете горната открита палуба, за да сте в центъра на купона и да се насладите истински! И двата кораба трагват от River City, търговски център за произведения на изкуството, намиращ се на източния бряг на реката. Другият изходен пункт е ICONSIAM, търговски център на западния бряг на Чао Прая, отворил врати в края на 2020 г. За съжаление не успяхме да стигнем до него, поради ограниченото ни време в тайландската столица, но на нощна светлина, от другия бряг, изглеждаше впечатляващо.

 АЮТТАЯ и летният кралски дворец Bang-Pa-In. За да направите тази екскурзия трябва да си отделите един цял ден. Няма нужда да го резервирате предварително, както направихме ние, защото всички местни туристически фирми го предлагат. От лятната кралска резиденция, по време на нашето посещение, за съжаление, отворени за посетители бяха само градините, заради все още недокрай свалените ковид- мерки, а най- красивият павилион в езерото беше в реставрация. Въпреки това, човек може да се наслади на една истинска красота, както и да разгледа сградите, построени в различни стилове- тайландски, европейски и китайски.

 

Аюттая- старата столица на Сиам от 13- ти до 17- ти век е разрушена и опожарена от бирманците, но и това, което е останало от нея, свидетелства за нейното великолепие. Посещават се няколко храма, всеки от които е различен и уникален. За човек, който е виждал Ангкор Ват, може би Аюттая не толкова впечатляваща, защото сградите са в подобен стил, но доста по- зле запазени, но турът е интересен и за да се придобие по- пълна представа за историята на страната.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ЧИАНГ МАЙ:

Това е вторият по големина град в Тайланд. Намира се на север от столицата, където е било разположено бившето кралство Лана. Тъй като не е толкова посещаван от туристи, освен може би по време на фестивала Лой Кратонг, който се провежда най- тържествено и пищно именно тук, градът е запазил своята автентичност и хората са по- дружелюбни и усмихнати, отколкото в Банкок и на остров Пукет. В самия град има много храмове, които могат да се посетят, а в околностите не пропускайте:

1. Златният храм в планината Дой Сутеп /Wat Phra That Doi Suthep/, който се намира само на около 20 км. от центъра на града. Можете да изберете организиран тур като всеки от вариантите, нощен или дневен, има своето очарование. Тъй като разстоянието не е голямо, можете и да отидете с такси, ако не държите на екскурзоводното обслужване, а предпочитате да имате повече свобода. Пътьом можете да посетите Wat Umong, много интересен будистки храм, разположен в тунели.

2. Бялата пагода /Wat Rong Khun/, Синята пагода /Wat Rong Seur Ten/ и Черната къща /Baan Dam Museum/, селището на дълговратите жени от племето Карен /Long neck village/ и горещите извори /Mae Khachan Hot Spring/.

– Бялата пагода е по- скоро произведение на изкуството, отколкото храм и детайлите са важни, за да вникнеш в замисъла на твореца, нахвърлял изображения на герои от комикси по вътрешните стени на храма и съчетал красотата на бяло- сребристия храм с демонични скулптурни групи наоколо.

– Синята пагода е изключително красив нов будистки храм, истинска феерия в синьо, построена през 2016 г. върху руините на древен храм. Дело е на ученик на монаха, сътворил Бялата пагода и, освен че представлява истинска радост за очите, малко повече се доближава до идеята за традиционен будистки храм.

– Черната къща е музей с доста екстравагантни експонати, някои от които изглеждат даже страшно, които обаче носят интересни послания.

– Горещите изворите не са нещо впечатляващо, даже не могат да се сравнят с нашите в Сапарева баня, но наоколо има пазар, на който екскурзоводите не пропускат да спрат.

 -Селището на дълговратите жени също е доста комерсиализирано, но ако човек не е виждал жените от племето Карен в Мианмар, където е родина им, може би ще му бъде интересно да се запознае с техните братовчедки, преселили се преди години в Северен Тайланд. 

Цялата екскурзия отнема 12-14 часа и ако е обявена за 8-9 часа, то е за сметка на по- кратко време за посещение на обектите, както беше в нашия случай. Това беше най- неудачната ни екскурзия и откъм екскурзоводно обслужване. Като цяло екскурзията е доста изморителна, затова е може би е по- добре да се направи с една нощувка в Чианг Рай, което доста ще облекчи пътуването ви и ще ви даде повече време за всеки обект, особено за първите три, които са наистина впечатляващи.

    Планината Doi Inthanon- най- високата в Тайланд. Ние избрахме целодневен тур, който горещо препоръчвам, включващ: 1/ пешеходен тур, в който можеш да видиш оризови полета, водопади и производство на кафе, 2/ посещение на храмовете на Рама IX и неговата съпруга, които се намират на високо място, откъдето се открива великолепна гледка, 3/ изкачване до най- високата точка се извисява на 2565 метра, достигането до която не изисква туристически умения и екипировка, защото почти до нея е прокаран асфалтов път, 4/ посещение на ферма за слонове, където туристите се грижат за животните- новата хуманна атракция в Тайланд, заменила слонските шоу програми и язденето на слонове.

   Всички екскурзии се предлагат в туристическите бюра в града и тъй като Тайланд е страна с добре развит туристически бизнес, има доста богат избор от туристически агенции, а вероятността да попаднете на измамници е минимална. Важно е, разбира се, да уцелите наистина добър туроператор, за да не губите време и да видите максималното, така че, ако не искате да разчитате на късмета си, можете да питате Google за отзиви.

ОСТРОВ ПУКЕТ,

    Това безспорно е най- популярната туристическа дестинация в Тайланд, а най- популярните места, посещавани от туристите са:

Phi Phi Islsnds посещават се няколко острова, между които може би най- популярен е MaBay- мястото, където е сниман филмът „Плажът“. По време на тура можете да пробвате шнорхелинг.Ако искате по подробна информация можете да прочетете пътеписа ми „Тайланд, моята сбъдната мечта“ Част първа

https://patepisi-marta.com/tailand-chast-1/

В същия пътепис можете да се запознаете и с другата много популярна екскурзия по море, която се предлага на остров Пукет- заливът PhanNga, характерен със скалните си образувания, изникващи от морето, най- известно от които е островът на Джеймс Бонд.

    Ако имате време и си осигурите транспорт можете да посетите по- голяма част от плажовете на острова, но ние имахме време само за два Freedom beach, намиращ се близо до Патонг и Banana beach на коралов остров, до който може да се достигне с лодка от Rawai beach. И на двете места има условия за шнорхелинг с кристално чиста вода и богат морски свят. За съжаление Banana beach е доста по- натоварен с туристи, отколкото го видяхме преди десет хидини.

    Ако харесвате плажове тип Слънчев бряг и нощен живот, можете спокойно на останете в Патонг.

    ХРАНАТА В ТАЙЛАНД е вкусна и разнообразна. Когато сте близо до морето можете да хапвате морски дарове, а във вътрешността можете да опитате други специалитети. В ресторантите за туристи обозначават с една, две или три люти чушки пикантните ястия, така че можете да се ориентирате. В ресторантите за местни почти всички ястия са люти, но пък са много вкусни и много евтини. Ако сте почитател на лютото, ще бъдете много доволни от храната, а ако не сте, пак няма да останете гладни, защото ориз с месо или зеленчуци предлагат навсякъде. Обилен обяд в ресторант не надхвърля 30 лева на човек. Уличната храна е вкусна и евтина, и най- важното- безопасна.

    И накрая една важна препоръка от мен: В никакъв случай не пропускайте да пробвате тай масажа: не сигурно, че ще ви хареса, докато ви го правят, но със сигурност след него се чувствате като преродени. Ако не обичате да експериментирате или имате нисък праг на чувствителност към болка изберете касическия масаж, който тук наричат oil massage.

Коментирай